LB-hus i konkurs

LB-hus i konkursSmåhustillverkaren och lika så tillverkare av vårt hus LB-hus i Bromölla lämnade den 16 februari in en konkursansökan till tingsrätten. En knapp månad tidigare beviljades LB-hus företagsrekonstruktion, men den har inte lyckats genomföras.

– Vi tvingas nu konstatera att vi inte har lyckats hitta en rekonstruktionslösning och därför återstår inget annat än att vi försätter företaget i konkurs, säger Tomas Ringdahl som är vd på LB-hus.

Det har varit många varsel på LB-hus. I december varslades 71 anställda om uppsägning. Då sa vd Tomas Ringdahl att lägre ner än vad marknaden var kan den inte gå. Så varför vände det inte för LB-hus?

– Jag tror inte att det handlar om att vi ska klara av att vända en trend. Dessvärre tvingas vi att konstatera att småhusmarknaden har gått ner med ungefär 80 procent sedan 2007, säger Ringdahl till P4 Malmöhus.

LB-hus har runt 200 anställda som nu kommer att sägas upp av konkursförvaltaren. Nästa steg är att konkursförvaltaren ska försöka hitta en köpare till företaget, berättar Ringdahl som hoppas och tror att det kan finnas köpare till företaget.

Vi hade vår tvåårsbesiktning innan semestern 2011 och fick de få skönhetsfelen vi hade åtgärdade innan hösten. För oss har det ingen betydelse att LB-hus inte längre finns kvar. Dock känns det hela lite tråkigt.

En kommentar till “LB-hus i konkurs”

 1. Hugos Mamma skriver:

  LB-Hus har gått i konkurs två gånger förut. Sannolikt köps väl konkursboet upp och företaget återuppstår igen.

  Samtidigt kan man konstatera att norska småhuskoncernen Block Watne Groups (OSE:BWG) svenska dotterbolag, premiumtillverkaren Myresjöhus och lågpristillverkaren Smålandsvillan, visar upp sin sämsta januari sedan 2009.

  Det är dock tal om viss återhämtning vad gäller beställningar av nya villor när man tittar på det säsongsmässigt, dvs för januari månad. Detta ligger i linje med att bostadspriserna vände upp i januari.

  Nya order i Sverige begränsades i januari till 87.7 MSEK mot 105.1 MSEK 2010 och 116.1 MSEK 2011. Siffrorna för 2011 var dock innan luften helt gick ur småhustillverkarna vilket skedde senare under våren. Som sämst under 2011 var nya order ner ca 50% för enskilda månader mot 2010, men redan i december steg den siffran till endast 18% ner. För januari är nu nedgången 25% på helåret.

  Det kan vara så att det värsta är över för småhustillverkarna och att man nu börjar se ljuset i slutet av tunneln. Eller så är det bara en tillfällig effekt av tjurfällan i bostadspriserna. En annan faktor är att december – januari tillhör en svag period normalt, och en svag period kanske inte drabbas av så stor nedgång. Mer relevant är hur försäljningen går mars – juni. Samtidigt var försäljningen ner 50% den normalt svagaste månaden på året, juli månad. Så i slutändan lutar det mot viss återhämtning.

  December 2012 visade också större försäljning i Sverige än 2009, vilket inte gällt sedan april. Även det talar för återhämtning inom nyggandet av villor i Sverige, åtminstone för Myresjöhus och Smålandsvillan.

  Baserat på uttalanden i media så är det främst köpare av billigare villor som uteblir. De som har råd med premiumvillor har alltid råd, värre är det för folk med normalare löner. Det hade förstås varit intressant att bekräfta detta genom att se specifik försäljning för respektive dotterbolag i BWG. Samtidigt är BWG:s investerarinformation suverän, med rapportering om nyordrar varje månad. Två tummar upp.

  BWG har vänt upp med börsen, men gick ner hårt den senaste veckan då man tagit in mer pengar till koncernen via en private placement. Överlevnad är väl därmed säkrad ett tag till, men aktiekursen skulle förstås ner för att kompensera för utspädningen. Har inte gjort någon djupare analys av BWG än ovan, som mest handlar om den svenska marknaden. Den norska bostadsbubblan är ju kvar, och den svenska har knappast läkt ut redan – eventuell upprekyl i priserna är inte permanent, så det kan fortfarande vara lite tidigt att gå in i bolaget om man är intresserad.

  Min slutsats är iaf att det värsta ser ut att vara över för stunden. Betyder inte att marknaden inte kan vika igen, kanske befinner man sig bara i stormens öga? Men sammantaget med kraftigt stigande villapriser i januari så är det logiskt att även nyförsäljningen ökar.

Lämna en kommentar

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

web development